press - Network4 Online
A Barca még egyik nyári igazolását sem tudta beregisztrálni
 2021. július 21., szerda 18:20 - Joó Gabi
Nem hogy Messi, de a négy új játékos számára sincs hely jelenleg a keretben. Elég nagy bajban a Barcelona.

Hiába jött Sergio Agüero, Eric Garcia, Emerson Royal és a hét elején Memphis Depay, hivatalosan továbbra sem a klub futballistái, mert a Ligánál nem regisztrálhatják be őket. A klubnak előbb csökkentenie kell a fizetési számlát, ráadásul jelentősen, majdnem 50 százalékkal ahhoz, hogy új játékost jegyeztethessen be – írta meg legutóbb a 90min.com.

2019 nyarán a fizetési plafonösszeg 671 millió euró volt, aztán jött a covid, illetve a múlt ősszel megbuktatott elnök, Josep Bartomeu aknamunkája, és a plafonhatár 348 millió euróra csökkent.

A Barca már az előző bajnokságot is e keretet jelentősen túllépve fejezte be, a következőt pedig csak a határt betartva kezdheti el a La Liga pénzügyi szabályzatának értelmében: a bevételeknek és a kiadásoknak egyensúlyban kell lenniük, és mivel se néző, se új szponzor nem jött az utóbbi bő egy évben – sőt még a meglévők is csökkentették a támogatásukat -, a béreket is drasztikusan meg kell vágni.

Ahhoz, hogy az újonnan érkezőket és Messit a keretben tudják, meg kell válni jó pár remekül kereső, de többnyire létszámon felüli embertől, mint Philippe Coutinho, Samuel Umtiti, Clement Lenglet, Sergino Dest, illetve sztárnevektől, mint Antoine Griezmann és Ousmane Dembele. Kényszerből szóba jöhetnek ősbarcások is, mint Sergi Roberto vagy Jordi Alba, de Sergi Busquets helye sem fix.

A legnagyobb terhet a 2019-ben nettó 45 millió eurós fizetésért aláíró Griezmann venné le a klub válláról, de neki még magas a transzferdíja és a fizetését sem akarná sokkal alább adni, így nem kapkodnak érte. Dembelét elvitte volna a ManUnited, ha nem sérül meg a magyar-francia Eb-meccsen, és dől ki négy év alatt kismilliomodszor is, ráadásul négy hónapra. De így most senkinek nem kell.

Messi és Agüero együtt az argentin válogatottban, de látjuk-e őket együtt Barca-mezben? (Photo by Rogerio Florentino/Getty Images)

Joan Laporta elnök nincs irigylésre méltó helyzetben, könnyen lehet, hogy amikor a bajnokság augusztus közepén elkezdődik, még egy nagyon szűk kerettel kell elkezdeniük a ligát. Akkor még két hét lesz hátra az átigazolási szezonból, a legfontosabb két hét, amikor általában a nagy bizniszeket nyélbe ütik, talán ekkor sikerül a nem kívánatos nevektől megszabadulni, és helyet csinálni Messinek és társainak.

Igazi üzleti bravúr lesz, ha minden új embert és még Messit is sikerül beregisztráltatni szeptember eleje körül. Ha sikerül.