press - Network4 Online
Forradalmi sorozat érkezik az ARENA4+-ra
 2022. május 13., péntek 16:28 - Szántókovács Levente
Bemutatkozik az eSkootr Championship, az elektromos rollerek versenyváltozata.

Egy vadonatúj sportág debütál a hétvégén Londonban, az elektromos rollerek versenyváltozata, ami utcai szórakozásból nőtte ki magát a legújabb motorsporttá. Ez az eSkootr Championship, röviden eSC, mely Magyarországon az ARENA4+ műsorában debütál. A sorozat hosszú évek tervezésének, fejlesztésének eredménye, amiben a világ legnagyobb mérnöki cégei vettek részt. A rollerek prototípusát, az S1-X-et például a Williams Advanced Engineering készítette, ami a Williams Forma-1-es csapatából nőtte ki magát.

De miben más ez a versenyroller, mint az utcai változata?

Kinézetén kívül tulajdonképpen mindenben. Kerekeit két, 6 kW-os elektromotor hajtja, amiket egy 1,33 kWH-s akkumulátor hajt. Az utcai rollereknek ezzel szemben csak egy motorjuk van, és teljesítményük is jelentősen kisebb. A sebességkülönbség is óriási: amíg egy átlagos Xiaomi vagy Lime roller 25-30 km/h-s sebességre képes, addig az eSkootr versenytempója 100 km/h. Sőt, található rajta egy úgynevezett „boost” gomb is, amit a versenyzők futamonként egyszer használhatnak – amikor úgy ítélik meg, jó esélyük van megelőzni az előttük haladót. Ekkor 100 km/h-ról 120 km/h-ra gyorsulnak fel.

(Photo by Tom Dulat/Getty Images for eSC)

Kik versenyeznek?

Az eSC egyik mottója a „hozzáférhetőség mindenkinek”, a versenyzőket is igyekeztek ennek szellemében kiválasztani. A 30 pilóta 13 országból és eltérő háttérrel érkezett, többségükben csak egy a közös: mindannyian profi sportolók. Akad kerékpárversenyző, motorversenyző, síelő, gyeplabdázó, de még rövidpályás gyorskorcsolyázó (short trackes) is. Ők tíz csapatban szerepelnek, mindegyikben hárman-hárman. Csapatokba osztásuk az amerikai, kanadai bajnokságokból ismert, draft rendszerben történt. És ha már csapatok, több ismert sportoló jelen van tulajdonosként is. Ilyen a Forma-1-es pilóta, Nico Hülkenberg, a világbajnok ökölvívó, Anthony Joshua vagy a nemrég Magyaroszágon, a Giro d’Italian tekerő kerékpáros, Nico Roche.

Hol versenyeznek?

A szezon hat fordulóból áll, minden fordulót más helyszínen rendeznek meg. Az elsőt a londoni Printworksben. A Printworks egy hatalmas méretű gyárépület, 2012-ig nyomdaként működött, 2017 óta szórakozóhely és rendezvényhelyszín. Két héttel később a svájci Sion városába utazik a mezőny, majd a későbbiekben lesz verseny Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és végül az Egyesült Államokban, de ezekről egyelőre pontosabb részleteket nem tudunk.

Hogy néz ki egy versenyhétvége?

Fontos tisztázni, a versenyhétvégék nem egy, hanem külön-külön tizenhárom futamból állnak. Először jönnek a selejtezők. Összesen hat ilyen futam van, futamonként öt-öt pilótával. Az első négy helyezett továbbjut, az utolsó kiesik. Következnek a negyeddöntők, hat-hat résztvevővel. Innen már csak az első három jut tovább, azaz az elődöntőre megfeleződik a mezőny. 

A két elődöntő hasonlóan zajlik a negyeddöntőhöz, mindkét futamban hatan indulnak, és az első három kerül be a döntőbe. A versenyzők a kieséses rendszer mindegyik szakaszában pontokat kapnak, annak alapján, hányadikként értek célba saját futamukban. A futamgyőztes hat ponttal gazdagodik, a második helyezett öttel, a harmadik néggyel és így tovább, pozíciónként eggyel kevesebbel. A döntőben már rajtsorrend szerint, három egymás mögötti sorból indulnak, ezt az elődöntőkben elért helyezések, pontszámok határozzák meg.

A „Grand Final” -ben, azaz a Nagydöntőben a téthez méltóan a megszerezhető pontszámok nagysága is változik: az itt elsőként célba érő, és ezzel az egész forduló győztesének számító rollerest tizenöt, a második helyezettet tizenkettő, a harmadikat tíz, a negyediket nyolc, az ötödiket hat, az utolsót pedig négy ponttal jutalmazzák. A megszerzett pontszámok két szempontból is kiemelt jelentőséggel bírnak: az egyik az egyéni verseny, a másik a konstruktőri bajnokság. Ezeknek értelemszerűen az utolsó verseny után lesz végeredménye, az ESkootr-nek pedig bajnoka és bajnokcsapata.

Szombaton 18.00-kor jön az első elektromos versenyroller-bajnokság első futama, csak az ARENA4+ -on!